Päivitetty 05.05.2025

Työpaketit

Turvallista vettä kaikille -hankkeessa ratkotaan vesiturvallisuuteen liittyviä haasteita monitieteisellä yhteistyöllä. Konsortiossa on edustettuna useita tieteenaloja, kuten insinööritieteet, oikeus- ja taloustiede, sosiaalitieteet ja sotatiede, tekniikka- ja terveystieteet, tietojenkäsittelytiede sekä ympäristötiede.  

Työpakettien (WP; engl. work packages) vetäjät edustavat hankkeen kannalta keskeisiä tutkimuslaitoksia ja yliopistoja Suomessa.  

Hanke koostuu seitsemästä työpaketista. 

WP1: Vesihuollon riskit ja tulevaisuuden uhat 

Työpaketin tavoitteena on tunnistaa vesihuollon haavoittuvuudet ja riskien lähteet, joita ovat erilaiset ulkoiset uhat, kuten kuivuus, tulvat, väestönkasvu, vihamielinen toiminta sekä sisäiset uhat, kuten ikääntyvä infrastruktuuri sekä henkilöstö- ja resurssipula. Työpaketissa kerätään dataa kansallisista tietojärjestelmistä ja yhdistetään sekä laadullista että määrällistä tutkimusta huomioiden myös olemassa oleva kansainvälinen tutkimus.  

Työpaketissa luodaan kansallinen vesihuollon riskikartta ja analysoidaan vesihuollon tulevaisuuden uhkia erilaisten skenaarioiden avulla. 

WP2: Vesihuoltojärjestelmät 

Työpaketissa tutkitaan vesilaitosten toimivuutta ja toimintavarmuutta todellisissa esimerkkikohteissa. Tutkimuksessa tarkastellaan muun muassa epäpuhtauksien ilmaantumista raakaveteen, digitaalisen kaksosen lähestymistapaa vesihuollossa ja vedenottokaivojen rakenteellista eheyttä.  

Tavoitteena on myös kehittää seuranta- ja näytteenottosuunnitelma, tutkia vesilaitosten digitalisaatiota ja analysoida vesihuoltojärjestelmien rakenteellisia heikkouksia. 

WP3: Sosioekonominen turvallisuus

Tässä työpaketissa analysoidaan vesilaitosten ja niiden verkostojen toimintavarmuuteen liittyviä haasteita taloudellisesta ja rahoituksellisesta näkökulmasta.  

Lisäksi tutkitaan investointi- ja kunnossapitovelkaa, aluetaloudellisia haasteita ja kehitetään arviointityökalua vesilaitosten ja kuntien taloudellisen kestävyyden arvioimiseen. 

WP4: Terveys ja veden laatu

Työpaketissa tutkitaan veden laatuongelmia ihmisten terveyden kannalta. Tukena käytetään muun muassa tekoälypohjaisia analyysityökaluja, joiden avulla joukkoistetaan ja louhitaan sosiaalisen median dataa.  

Työpaketissa analysoidaan myös veden laadun, sään ja vesivälitteisten epidemioiden yhteyksiä sekä kehitetään työkaluja vesivälitteisten terveysriskien arviointiin. 

WP5: Vesihuollon hallinto ja sääntely

Tässä työpaketissa tutkitaan vesihuollon sääntelymuutosten yhteisvaikutuksia ja ehdotetaan keinoja vesihuollon kestävään järjestämiseen. Lisäksi analysoidaan vesihuoltoyksiköiden hallintomalleja, varautumissääntelyä ja vesihuoltoa ihmisoikeusnäkökulmasta.  

Tavoitteena on kehittää arviointimatriisi optimaaliselle vesihuollon organisaatiorakenteelle sekä sääntelymalli turvallisuuteen ja häiriönsietokykyyn liittyville velvoitteille. 

WP6: Resilienssi ja turvallisuus

Työpaketin tehtävänä on hyödyntää systeemisiä menetelmiä (mm. resilienssimatriisi ja monitavoitearviointi) muista työpaketeista saadun tiedon kokoamiseen ja järjestelmälliseen tarkasteluun. Työpaketissa analysoidaan muun muassa vesihuoltojärjestelmien häiriönsietokykyä ja eri toimenpiteiden välillä tehtäviä kompromisseja.  

Tavoitteena on saada kokonaisvaltainen kuva juomaveden tuotantoon liittyvistä uhkista ja resilienssiä edistävistä ratkaisuista sekä tehdä kansallinen vesiturvallisuusarviointi. 

WP7: Vuorovaikutus, viestintä ja projektinhallinta

Työpaketin tavoitteena on edistää vuorovaikutusta kumppaneiden ja sidosryhmien välillä sekä tehostaa hankkeen yhteiskunnallista ja tieteellistä vaikuttavuutta.  

Työpaketissa koordinoidaan myös hankkeen tieteellistä yhteistyötä ja kehitetään skenaarioita ja visioita puhtaan veden tarjonnasta.