Päivitetty 05.05.2025

Tietoa hankkeesta

Ilmastonmuutos, demografiset muutokset, geopolitiikka, ikääntyvä infrastruktuuri ja muuttunut turvallisuustilanne haastavat Suomen kykyä tuottaa turvallista juomavettä. 

Turvallista vettä kaikille -hanke (WaterFall) keskittyy parantamaan vesiturvallisuutta ja vesihuollon toimintavarmuutta raakavesilähteeltä kuluttajalle. 

Hankkeen tavoitteet 

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa vesilaitosten valmiutta, varautumista ja mahdollisuuksia ennakoida muutoksia ja tehdä pitkän tähtäimen päätöksiä talousveden tuotannon turvaamiseksi muuttuvassa toimintaympäristössä. 

Toteutus

Monitieteellisessä hankkeessa tunnistetaan ja arvioidaan talousveden tuotantoon liittyviä haasteita riskiskenaarioiden kautta ja etsitään ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, jotka edistävät vesihuollon turvaamista kokonaisturvallisuuden mallin mukaisesti.  

Hanke yhdistää paikkatieto- ja data-analyyseja, kenttätutkimuksia, vesiepidemiatietoja, lakiaineistoja ja erilaisia laadullisen tutkimuksen menetelmiä kokonaisvaltaiseen monitavoitearviointiin. 

Hanke toteutetaan vuosina 2024–2030. 

Tutustu hankkeen työpaketteihin

Konsortio ja rahoitus 

Turvallista vettä kaikille -hankkeessa ovat mukana Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Suomen ympäristökeskus, Oulun yliopisto, Lapin yliopisto, Maanpuolustuskorkeakoulu ja DemosHelsinki. 

Hankkeen rahoittaa Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN), joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä. 

WAWE-ohjelma – Vesi hyvinvoinnin, turvan ja rauhan elementtinä 

Turvallista vettä kaikille -hanke on osa Strategisen tutkimuksen neuvoston Vesi hyvinvoinnin, turvan ja rauhan elementtinä (WAWE) -ohjelmaa, jonka tavoitteena on tuottaa kestäviä, oikeudenmukaisia ja tiedepohjaisia ratkaisuja vesien ja meriympäristön hallintaan ja vesiturvallisuuden vahvistamiseen.  

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) rahoittaa ohjelman viittä tutkimushanketta 14,6 miljoonalla eurolla vuosina 2024–2030. Ohjelmassa mukana olevat hankkeet: